25 Mart 2012 Pazar

Fasulye



  Saksı dendiğinde akla ilk gelen bitkilerden biridir. Eğlenceli bir yetiştiriciliği vardır. Kısa sürede filizlenir ve büyür. Başlangıç için en ideal bitki diyebiliriz. Şimdi en iyi fasulye için ne yapabileceğimize bakalım.

fasulye  Toprak seçimi fasulye için çok önemli değildir. Tabi kaliteli bir toprağın daha verimli olacağı söylenebilir. Toprağın kalitesi, humus (organik bir madde) miktarıyla doğru orantılıdır. Ayrıca, bu işi çok ciddi yapmaya karar verdiyseniz size önerim toprağa 4/1 oranında kum karıştırmanızdır. Bu sayede hem toprağın yoğunluğu azalarak bitkinin kolay çimlenmesi sağlanır hem de kökler daha kolay su çeker.
   Öncelikle şunu kavrayalım. Bizim solunum yapmamız gibi bitkiler de fotosentez yapar. Ama nedir bu fotosentez? Kısaca özetlemek gerekirse biz hayvanların doğaya verdikleri karbondioksit ve suyu alıp, glikoz (besin) ve oksijene dönüştürür. Ve fotosentez için bitkinin enerji alması gerekmektedir. Buradaki enerji ışıktır. En güçlü enerjiyi güneşin vermesine rağmen yapay ışıklar da fotosentezin olmasını sağlar. Yeşil ışığı yaprak yansıtır, bu yüzden  fotosentez hızı (bitkinin büyüme hızı) bu ışıkta en azdır. Beyaz ışıkta bütün renkler olduğundan dolayı en iyi verimi bu ışıkta alırsınız. Ancak şunu unutmayın, bitkinin günde en az sekiz saat karanlığa ihtiyacı var. Ayrıca, bitki çimlenmeden fotosentez yapamaz.

   Şimdi çimlenmenin nasıl yapılacağına bir göz atalım. Önce ne kadar dikecekseniz o kadar tohumu, küçük bir bardak içinde bir gün kadar bekletelim. Bunu yapmamızın sebebi hemen hemen bütün bitkilerin tohumunda sadece %15 su bulunması. Tohum suya doyduktan sonra alıp saksıya hemen dikebileceğimiz gibi nemli bir pamukta da bekletebiliriz. Bunu yapmamız bitkinin daha kolay çimlenmesine yardımcı olur, çünkü toprak ağırdır. Bitkiyi pamukta çimlendirdikten sonra toprağa gömmek bitkinin büyümesinde birkaç saat fark ettirir o yüzden daha güçlü çıkması için toprağa gömmek daha iyi bir tercih olur. Bu arada, bitkiyi gömerken basit bir kural vardır: gömdüğünüz yerin derinliği tohumun dört katı kadar olmalıdır.

   Toprağa geçildikten sonra sulama çok önemli. Bütün hücrelerde gerçekleşen kimyasal tepkimeler "enzim" adı verilen organik maddeler kontrolünde gerçekleştirilir ve bu enzimler sulu ortamda aktifleşir. Ve enzimlerin maksimum seviyede çalışması için sıcaklığın 25-35 C olması gerekmektedir. Bu sıcaklığı kontrol altında su ile tutabilirsiniz. Bunun için suya elinizi tutun ve sıcaklığının vücut sıcaklığınızdan birazcık daha soğuk olduğunu hissetmeye çalışın. Ve suyun sıcaklığını 10 C'nin altına düşürmemeye çalışın. 50 C'yi de geçirmeyin

   Başka bir önemli konu ise saksı türü. Saksınız bir yoğurt kabı da olabilir. Bu konuda yapılması gereken tek şey var, bu kabın altına delik açmak. Sonra, bu kabın altına yoğurtun kapağını veya bir tabağınızı koyabilirsiniz. Bunun faydası, fazla su koyduğunuzda toprağı boğmaması ve uzun bir yolculuğa çıktığınızda saksının yeterince nemli kalması. (Değişebileceği gibi beş gün kadar toprak nemli kalabilir.)

   Kullandığım resimleri Google'dan arayarak buldum. Şu anda saksı almayı planlıyorum ancak sınavlarım yüzünden mümkün olmuyor. Biraz rahatladığım zaman ben de yetiştireceğim. Bu arada, saksılarınızı etiketlemeyi unutmayın. Hatta işi daha zevkli bir hale getirmek için bitkilerin üzerinde deneyler yapabilirsiniz. (Birkaç tohumu pamukta, bir tohumu pamukta çimlendirin ve gelişim hızlarını gözlemleyin mesela.)